Nowości wydawnicze - październik 2019

~~~~~ PREMIERY PAŹDZIERNIKA ~~~~~~
W tym miesiącu znowu lekko opóźnione zestawienie, ze względu na wakacje i kilka pilniejszych recenzji :)
Mam nadzieję, że pomimo tego znajdziecie coś dla siebie. A uwierzcie mi, jest w czym wybierać!

1. Czynnik diabła - Craig Russell 01.10.2019
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

Praga, rok 1935. Młody psychiatra Viktor Kosárek, były student Carla Gustava Junga, przybywa do otoczonego mroczną sławą zakładu dla obłąkanych Hrad Orlu. Wyposażona w nowoczesny sprzęt placówka znajduje się w zamku przez wieki obrosłym ponurymi legendami. Zamknięto tam sześcioro najokrutniejszych morderców w kraju: Drwala, Klauna, Kolekcjonera Szkła, Wegetariankę, Skiomantę i Demona.
Kosárek zamierza wykorzystać najnowsze osiągnięcia techniki, aby wyizolować u nich archetypiczny składnik osobowości odpowiedzialny za czynienie zła - tak zwany czynnik diabła. Gdy tylko zaczyna odkrywać ich zdumiewające tajemnice, natrafia na łączący całą szóstkę zatrważający wspólny element. W tym samym czasie mieszkańców Pragi ogarnia przerażenie - w jej ciemnych zaułkach grasuje bowiem nieuchwytny morderca. Policyjny śledczy Lukáš Smolák, desperacko usiłujący złapać sprawcę, przez gazety nazwanego Skórzanym Fartuchem, zauważa podobieństwo między nim a działającym przed półwieczem w Londynie Kubą Rozpruwaczem. Smolák zwraca się po pomoc do lekarzy w Hradzie Orlu, mających doświadczenie z psychotycznymi kryminalnymi umysłami. Zachodzi obawa, że Skórzany Fartuch może mieć jakieś związek z szóstką zamkniętych w zakładzie pacjentów.
Zanurzona w międzywojennej rzeczywistości Europy Środkowej i osadzona w cieniu gęstniejącego za czeską granicą nazistowskiego mroku stylowo napisana, doskonale skonstruowana, bogato zobrazowana powieść jest wspaniałą rozrywką. Nie sposób się od niej oderwać.

2. Ciemność. W obronie mroku - Sigri Sandberg 02.10.2019
Wydawnictwo: Mova

Od wieków uważana za wroga – zagrożenie, zło, a nawet śmierć.
Niegdyś trudna do pokonania, dziś coraz rzadziej spotykana. Czy ciemności należy się bać?
Aż 60% Europejczyków nie ma szansy na to, aby zobaczyć Drogę Mleczną. Światło otacza nas przez całą dobę, zacierając granicę między nocą a dniem. Rozprasza mrok dzięki żarówkom ledowym, ekranom smartfonów i tabletów, ulicznym światłom, diodom i neonom. Sigri Sandberg wyrusza na daleką Północ w poszukiwaniu całkowitej ciemności. Walcząc z własnym lękiem, przekonuje się, że ciemność jest sprzymierzeńcem człowieka. Zwraca uwagę na narastający problem zanieczyszczenia świetlnego i związane z nim zagrożenia. Spogląda w niebo i tęskni za gwiazdami.
W swojej niezwykłej opowieści o mroku udowadnia, że bardziej przerażający od ciemności okazuje się jej brak.

Recenzja przedpremierowo: TUTAJ :)

3. Martwa woda - Ann Cleeves 02.10.2019
Wydawnictwo: Czwarta Strona

Piąty tom "Serii Szetlandzkiej", wielokrotnie nagradzanej, kultowej serii kryminalnej!

Dziennikarz Jerry Markham zostaje znaleziony martwy w łodzi pochodzącej z Szetlandów. Jego sprawą zajmuje się młoda detektyw Willow. Pomaga jej Jimmy Perez, który wciąż próbuje się pozbierać po dramatycznych wydarzeniach sprzed sześciu miesięcy. Markham mieszkał w okolicy, ale wyniósł się do Londynu, gdzie zrobił karierę. Opuścił Szetlandy akurat gdy na wyspach rozgorzał skandal związany z nim i pewną młodą dziewczyną, Evie Watt. Nie miał tutaj zbyt wielu przyjaciół, dlaczego więc wrócił?






4. Sieci Widma - Leszek Herman 02.10.2019
Wydawnictwo: Muza

Jeden prom, kilku bohaterów i wzburzone morze.
Napięcie, sensacja i trudna do rozwikłania zagadka.
Leszek Herman – autor bestsellerowych powieści "Sedinum", "Latarni umarłych" oraz "Biblii diabła" – zabiera czytelnika w przygodowo-kryminalną podróż, która nie może skończyć się dobrze. Początek czerwca. Piątek. Terminal Promowy w Świnoujściu. Dochodzi 22. 45, gdy ostatni samochód znika w czeluściach ładowni, a zaraz potem zamykają się za nim stalowe wrota. Kilkanaście minut później rozlega się dźwięk syreny okrętowej i wielki biały prom odrywa się od nabrzeża... Rejs do Ystad i rozpoczynające się wakacje splatają ze sobą losy kilkorga pasażerów. Młode małżeństwo z sześcioletnim synkiem wybiera się w sentymentalną podróż do Norwegii. Sześcioro młodych ludzi jedzie na szaloną wakacyjną wyprawę do Skandynawii. Zdesperowana młoda dziewczyna porzucona przez żonatego mężczyznę udaje się za nim w pogoń, licząc, że nie wszystko jeszcze stracone. Małżeństwo w średnim wieku płynie odwiedzić mieszkającą w Szwecji córkę. Wszyscy zostawiają za sobą na lądzie różne sprawy, różne strachy i mniejsze lub większe problemy, które i tak wkrótce dopadną każdego z nich na morzu. Ta noc na promie miała być po prostu miła i atrakcyjna. Stała się jednak prawdziwie przerażająca – z powodu tego, co wydarzyło się tydzień wcześniej w Szczecinie, a także kilka lat wcześniej w Rotterdamie...

5. Kasztanowy Ludzik - Leszek Herman 02.10.2019
Wydawnictwo: WAB

Jeżeli znalazłeś kasztanowego ludzika, to znaczy, że jest już za późno...
Psychopata terroryzuje Kopenhagę - krwawo morduje swe ofiary, a na miejscach zbrodni pozostawia ręcznie zrobione kasztanowe ludziki. Policja szybko odkrywa, że ślady w tajemniczy sposób prowadzą do dziewczynki, która została uznana za martwą – chodzi o porwaną rok wcześniej córkę minister spraw społecznych. Do jej zabicia przyznał się pewien mężczyzna, a sprawę uznano za wyjaśnioną. Tragiczny zbieg okoliczności czy też te dwie sprawy faktycznie łączy coś mrocznego? Kim jest tajemniczy morderca? By ocalić niewinnych, detektywi muszą połączyć siły i toczyć walkę z czasem. Ponieważ szaleniec ma misję, która jeszcze się nie skończyła... Nikt nie jest bezpieczny!






6. Przez dziurkę od klucza - Jane Goodall 08.10.2019
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka

W czerwcu 1960 roku, w wieku 26 lat Jane Goodall trafiła do Tanzanii i wyposażona w niewiele więcej poza notatnikiem, lornetką i pasją poznawania natury zaczęła obserwować życie szympansów w Narodowym Parku Gombe Stream.
O naszych najbliższych żyjących krewnych wiedziano wtedy bardzo niewiele, toteż każde dokonywane przez młodą badaczkę odkrycie stawało się prawdziwą sensacją. Podchodząc do badań w sposób zupełnie nowatorski, Jane Goodall wniknęła - jak nikt przed nią –w życie społeczności szympansów i dostrzegła, że nasi krewni nie różnią się od nas samych w aż takim stopniu, jak skłonni byliśmy sądzić. Myślą, rozwiązują problemy, kochają, nienawidzą, potrafią się cieszyć i smucić. Prowadzą również ze sobą wojny, a nawet popełniają morderstwa.
"Przez dziurkę od klucza" to niezwykła opowieść, której bohaterami są szympansy. Goodall towarzyszy im w radościach i smutkach, opisuje przyjaźnie i waśnie, dochodząc do punktu, w którym świat tych zwierząt zaczyna się przenikać z naszym.

7. Szeptacz - Alex North 16.10.2019
Wydawnictwo: Muza

Wciągający. Przerażający. Klimatyczny.
O tym thrillerze mówi cały świat! Jedna z najbardziej oczekiwanych premier 2019 roku.
Prawa do wydania powieści sprzedano do 25 krajów.
Jeśli drzwi nie zamkniesz w porę, szeptać zacznie ktoś wieczorem... Pisarz Tom Kennedy nie potrafi pogodzić się z nagłą śmiercią żony. Tęsknota za nią staje się szczególnie dotkliwa w momentach, gdy nie może znaleźć wspólnego języka ze swoim synem. Obaj mają nadzieję, że zmiana otoczenia pozwoli im uporać się z traumą. Senne Featherbank wydaje się idealne, by zacząć wszystko od nowa. Ale miejscowość ma swoją mroczną przeszłość. Dwadzieścia lat wcześniej seryjny morderca zamordował tu pięciu kilkuletnich chłopców. Prasa nadała mu przezwisko Szeptacz, ponieważ w nocy miał w zwyczaju szeptać pod oknami swych ofiar. Kiedy dochodzi do zaginięcia małego chłopca, koszmar sprzed lat powraca. Prowadzący śledztwo detektywi dostrzegają niepokojące podobieństwo do sprawy Szeptacza...

8. Osada - Camilla Sten 22.10.2019
Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Mroczne tajemnice opuszczonego miasteczka. Sześćdziesiąt lat temu prawie dziewięciuset mieszkańców – cała populacja małej górniczej osady Silvertjärn – zniknęło bez śladu. Do tej pory nikt nie wie, co się wtedy wydarzyło: tajemniczy kataklizm, zbiorowe szaleństwo czy masowe samobójstwo. Alice jest młodą dokumentalistką, która od dzieciństwa słyszała opowieści swojej babci o Silvertjärn. Zafascynowana tymi wydarzeniami postanawia na własną rękę rozwiązać zagadkę zniknięcia mieszkańców osady. Wraz z niewielką ekipą spędzi pięć dni w odizolowanym i opuszczonym miasteczku, kręcąc dokument o jego tajemnicach. Jednak na miejscu okazuje się, że przeszłość nadal rzuca swój złowieszczy cień na Silvertjärn, a poszukiwania prawdy szybko przeradzają się w walkę o przetrwanie.



9. Rytuały Wody - Eva García Sáenz de Urturi 30.10.2019
Wydawnictwo: Muza

Kontynuacja thrillera kryminalnego roku 2019 – "Cisza białego miasta"
Trylogia białego miasta sprzedała się w ponad milionowym nakładzie i stała się światowym fenomenem.
"Rytuały wody" to opowieść jeszcze mocniejsza i mroczniejsza niż "Cisza białego miasta". Nie brakuje w niej też oryginalnej domieszki baskijskiego klimatu. W górach zostaje znalezione ciało zamordowanej kobiety w ciąży. Została utopiona w zabytkowym celtyckim kotle z wodą i powieszona za nogi na drzewie. Sprawca ewidentnie inspirował się pochodzącym sprzed wieków rytuałem potrójnej śmierci. Okazuje się, że śledczy Kraken znał ofiarę - to jego pierwsza dziewczyna. Już pierwsze zabójstwo nasuwa przypuszczania, że mogą nastąpić kolejne. Wszystko wskazuje też na to, że na celowniku mordercy znajdują się przyszli rodzice, a jego ofiarą może stać się także sam Kraken. Śledztwo zostaje utajnione, policjanci boją się zbiorowej paniki, która ogarnęła Vitorię zaledwie kilka miesięcy wcześniej...
W "Rytuałach wody" Eva García Sáenz de Urturi w mistrzowski sposób łączy trzymające w napięciu wątki seryjnych morderstw i rodzinnych tajemnic z niezwykłymi opisami zabytkowego miasta i emblematycznych miejsc prowincji Álava.

10. Chciwość- Marc Elsberg 30.10.2019
Wydawnictwo: WAB

Ponura wizja przyszłości z książek Marca Elsberga już się dzieje.
Po bestsellerowym "Blackoucie", "Zero" i "Helisie" pisarz podjął się gorącego tematu kryzysu, do którego doprowadził kapitalizm.
Nierówności w dystrybucji dóbr i wszechobecna bieda w dobie konsumpcjonizmu doprowadzają do masowych protestów. Pisarz zdaje się mieć jednak pomysł na wyjście z kryzysu. Bankructwo banków, korporacji i państw prowadzi do nasilających się konfliktów międzynarodowych, a garstka uprzywilejowanych czerpie z nich korzyści. Znany laureat Nagrody Nobla na szczycie w Berlinie ma wygłosić przemówienie – Herbert Thompson miał znaleźć formułę, dzięki której dobrobyt stanie się dostępny dla wszystkich. Świat może jednak nie poznać genialnego rozwiązania – Thompson i jego asystent giną w wypadku samochodowym.
Świadek wypadku zostaje wciągnięty w niebezpieczną grę.
Czy uda mu się poznać remedium na nierówności społeczne?


Dobry wilk. Tragedia w szwedzkim zoo - Lars Berge

Tytuł: Dobry wilk. Tragedia w szwedzkim zoo
Autor: Lars Berge
Wydawnictwo: Czarne

Wbrew rzekomej pozytywnej opinii na temat ogrodów zologicznych, miejsca te przypominają raczej smutny zbiór żyjących „eksponatów” niż przystanie dla zwierząt czy nawet miejsca bliskie ich naturalnemu środowisku.
Aby przekonać do siebie ludzi ogrody zoologiczne powołują się na swoją rolę edukacyjną. Jednakże wątpliwość budzi fakt, że zwierzęta wychowane w niewoli, spędzające całe swoje życie w sztucznie wytworzonych warunkach, nie są tymi samymi istotami, jakimi byłyby w swoim naturalnym otoczeniu. Nie zachowują się zgodnie z instynktem, nie rozwijają typowych zachowań społecznych, ba! nawet cierpią bardzo często na problemy psychiczne (stereotypia, depresje).
Gdyby tego było mało,  ogrody zoologiczne próbują budować swój "pozytywny" wizerunek powołując się na swoją rolę w ochronie zagrożonych gatunków. Jednak każdy, to chociaż trochę interesuję się przyrodą wie, że  zwierzę urodzone i przetrzymywane przez większość swojego życia w niewoli, prawdopodobnie nie poradzi sobie na wolności i nie nauczy swojego potomstwa odpowiednich zachowań.
Pojawia się zatem pytanie, w jakim właściwie celu budujemy obiekty, w których pokazujemy dzikie i egzotyczne zwierzęta w sztucznie stworzonym środowisku? Środowisku, które na dodatek określamy jako naturalne? Skąd wzięła się ta z gruntu absurdalna idea?

O książce:
Chyba żadne zwierzę nie budzi takich emocji wśród ludzi jak właśnie wilk. Chociaż mamy XXI wiek, to kontrowersje wokół niego wciąż są aktualne. W kulturze wciąż pokutuje wizerunek złego wilka: bajka o czerwonym kapturku, o trzech świnkach, o wilku i koźlątkach, w końcu legendy o wilkołakach. W Biblii wilk zostaje przyrównany do wcielenia diabła, a w pogańskich wierzeniach karę banicji nazywano wilczymi imionami. Człowiek broniąc się przed jego atakami spowodował, że liczebność wilków mocno zmalała i obecnie gatunek ten jest pod ochroną.
W szwedzkim zoo zrodził się pomysł by odczarować wizerunek tych drapieżników. Wilki, które zostały wykarmione butelką i wychowane pośród ludzi miały w tym pomóc. Wprowadzono nowy program: Bliski kontakt z wilkiem, w którym za sporą opłatą odwiedzający zoo, mogli wejść na wybieg dla wilków i przeżyć niezapomniane chwile obcowania z drapieżnikami, licząc na ochronę pracowników ogrodu zoologicznego.
Ten oryginalny pomysł przyciągał rocznie tysiące osób chcących stanąć oko w oko z oswojonymi psowatymi. Wśród odwiedzających pojawiały się najbardziej znane osoby ze świata mediów, sportu i polityki, a spragnieni wrażeń turyści zasypywali media społecznościowe sympatycznymi zdjęciami z wilczego wybiegu.
Dlatego gdy w czerwcu 2012 roku wilki z Kolmården zagryzły swoją opiekunkę, kraj był w szoku. Śmierć Karoliny wstrząsnęła personelem i opinią publiczną.
Autor książki podjął się długiej i żmudnej pracy, aby wyjaśnić przyczyny tragedii. Suma summarum Lars Berge poznał wszystkie okoliczności wypadku, lecz im więcej wiedział, tym trudniej było mu odpowiedzieć na pytanie: co poszło nie tak? Jak to możliwe, że w sercu najnowocześniejszego kraju na świecie stado oswojonych z obecnością ludzi wilków zaatakowało i zabiło człowieka? Co zawiodło? Procedury bezpieczeństwa czy wciąż niewystarczająca wiedza? A może pycha i chciwość wzięły górę nad rozsądkiem? Bez względu na odpowiedzi porozumienie człowieka ze zwierzęciem zostało zerwane. A może tak naprawdę nigdy go nie było?

Moje zdanie:
 „Dobry Wilk” Larsa Berge to reportaż idealny – niezwykle ciekawy, wnikliwy i mądry. Autor zadaje nam wiele niewygodnych pytań, a smutna historia została przedstawiona w sposób tak ciekawy, że ciężko się od niej oderwać.
Sprawa samego wypadku długo pozostawała nierozwiązaną zagadką, choć zapadł wyrok wskazujący na winę ówczesnego dyrektora ogrodu zoologicznego. Mimo to wiele rzeczy zostało zmienionych i zatajonych, a samą sprawę zamieciono pod przysłowiowy dywan.
Dzięki wielu latom pracy autor przedstawia sprawę w znacznie szerszej perspektywie. Jak sam mówi, to właśnie brak zainteresowania dziennikarzy i dość niewygodny temat sprawiły, że od 2015 roku zaczął on gromadzić wszystkie informację dotyczące wypadku. Tysiące artykułów i książek, nagrania z przesłuchań, wizyty w sądach i wiele telefonów tylko, albo aż po to, by zrozumieć co tak na prawdę stało się 17 czerwca 2012 roku. W książce, autor dokładnie analizuje jak naprawdę wyglądały „kontakty” z wilkami i czy faktycznie śmierć opiekunki wilków to był wypadek, którego nie dało się przewidzieć, ponieważ taką właśnie narrację przyjął ogród zoologiczny.
Chociaż na pierwszy rzut oka to lektura jedynie o samej tragedii, to jednak ma ona dużo głębsze przesłanie. W poszczególne wątki wpleciona jest historia zoo jako takiego i samej idei przetrzymywania zwierząt. W swojej powieści Lars Berge odwołuje się do wielu skandalicznych i głośnych historii, które każdy z nas zna z wiadomości: opowiada historię niedźwiadka polarnego z Berlińskiego Ogrodu Zoologicznego, który stał się symbolem-maskotką ochrony zwierząt (szczególnie w czasie, kiedy jeszcze był mały i słodki), goryla Harambe z Cincinnati, zastrzelonego po tym jak kilkuletni chłopiec na wybieg, czy żyrafy Mariusa z kopenhaskiego zoo – zdrowego, ale „nadwyżkowego” zwierzęcia, którego na oczach odwiedzających zastrzelono, poćwiartowano i  nakarmiono jego ciałem drapieżniki.
Kim jesteśmy, by decydować o życiu innych zwierząt? Autor w swojej książce uczy pokory i pozwala inaczej spojrzeć na nas samych. "Dobry wilk" to  szczera do bólu opowieść o ludzkości: ludzkiej obsesji, ambicji i chciwości, a także o tym jak przyroda stała się przemysłem rozrywkowym. To przerażająca książka o tym, jak postanowiliśmy zawładnąć naturą.

"Urocze zwierzęta niemal codziennie umierają w ogrodach zoologicznych i nie ma w tym nic niezwykłego. Według Europejskiego Stowarzyszenia Ogrodów Zoologicznych i Akwariów w europejskich ogrodach zoologicznych uśmierca się od trzech do pięciu tysięcy zwierząt rocznie. Czasami po to, aby skrócić cierpienia chorych lub okaleczonych osobników, tak jak w przypadku Nelsona. Najczęściej jednak po to, aby zapobiec wzrostowi populacji oraz skutkom chowu wsobnego. Pistolet bolcowy i strzykawka ze śmiertelną zawartością są normalnymi narzędziami w pracy weterynarza w ZOO. Zwłoki zwierząt służą jako karma lub zostają spalone z innymi odpadami." (str. 180)

Ocena: 10/10

Za książkę dziękuję Wydawnictwu Czarnemu




Ciemność. W obronie mroku - Sigri Sandberg

Tytuł: Ciemność. W obronie mroku
Autor: Sigri Sandberg
Wydawnictwo: Mova

"Hello darkness, my old friend, I've come to talk with you again" tak rozpoczyna się The Sound of Silence - jeden z najbardziej znanych hitów amerykańskiego duetu Simon & Garfunkel. Ciemność. Gdy zapada zmrok… walczymy sami ze sobą, by nie zwariować, by się nie bać. Dlaczego? Czy ciemności należy się bać?

O książce:
Ciemność to negatywne słowo. Ciężkie i smutne. Ludzie od zawsze walczyli z ciemnością. Zarówno tą wewnętrzną jak i zewnętrzną. Od wieków uważana za wroga – zagrożenie, zło, a nawet śmierć. Kojarzona w popkulturze w wampirami, duchami i mordercami. Niegdyś trudna do pokonania, dziś coraz rzadziej spotykana.
Aż 60% Europejczyków nie ma szansy na to, aby zobaczyć Drogę Mleczną. Światło otacza nas przez całą dobę, zacierając granicę między nocą a dniem. Coraz bardziej rozpraszamy mrok dzięki żarówkom ledowym, ekranom smartfonów i tabletów, ulicznym światłom, diodom i neonom.
Sigri Sandberg szukając odpowiedzi na tematy ciemności wyrusza w podróż na daleką Północ.Walcząc z własnym lękiem, przekonuje się, że ciemność jest sprzymierzeńcem człowieka. W swojej powieści autorka zwraca również uwagę na narastający problem zanieczyszczenia świetlnego i związane z nim zagrożenia.
Czy spoglądając w niebo tęsknicie za gwiazdami?
W swojej niezwykłej opowieści o mroku Sigri Sandberg udowadnia, że bardziej przerażający od ciemności okazuje się jej brak.


"Jednakże ciemne moce i powiązanie ciemności ze złem są nadal żywe - w religii, w pieśniach, w literaturze i języku, w komiksach, filmie, telewizji, grach i naszej wyobraźni." (str. 102)


Moje zdanie:
Strach przed ciemnością powoduje, że organizm w krótkim czasie jest przygotowany do ataku lub ucieczki. Problem polega na tym, że w ciemnościach nie potrafimy ocenić czy coś nam zagraża, dlatego przeceniamy niebezpieczeństwo i boimy się "na wyrost". Nasze zmysły nie są przystosowane do nocnego życia, więc spodziewamy się najgorszego i czujemy się niepewnie. Czy słusznie?
Książka Sigri Sanberg stanowi zapis pięciu dni spędzonych samotnie w małym domku w Finse,  wśród ciszy, mroku i dzikiej przyrody. Autorka w swojej książce dzieli się czytelnikiem swoimi przemyśleniami, uczuciami, a także wiedzą i doświadczeniem. Dodatkowo uzupełnia tekst o ciekawostki, badania i informację dotyczące ciemności.
Lektura ta dodatkowo wchodzi w nurt ekologiczny, gdyż poruszane są w niej tematy nadmiernego zanieczyszczenia światłem i skutków do jakich to prowadzi.
Gwarantuję Wam, że po jej przeczytaniu zupełnie inaczej będzie patrzeć na ciemność i mrok. Ba! Nawet pomimo lęku wyłączycie część niepotrzebnych świateł w waszym domu.
Ciemność. W obronie mroku to oryginalna na rynku wydawniczym lektura. To takie kompendium wiedzy o ciemności napisane w przystępny i lekki sposób.

Ocena: 8/10

Za książkę dziękuję wydawnictwu Mova

Szczęście dla zuchwałych - Petra Hulsmann

Tytuł: Szczęście dla zuchwałych
Autor: Petra Hulsmann
Wydawnictwo: Initium

Ci, którzy już jakiś czas zaglądają na mojego bloga zauważą, że dość rzadko pojawiają się tutaj powieści obyczajowe i romanse. Cóż, jakoś nie po drodze mi z tym typem literatury. Bliżej mi do zabójców, psychopatów, kosmitów i duchów niż sercowych perypetii dwójki bohaterów.
Co jakiś czas jednak lubię spróbować czegoś nowego w moich książkowych przygodach, żeby urozmaicać sobie wieczory różnoraką literaturą. I tak padło na Szczęście dla zuchwałych - Petry Hulsmann.

O książce:
Marie - główna bohaterka, to osoba dla której imprezy, wolność i beztroska to klucz do szczęśliwego życia.Wynajmuje mieszkanie ze swoją najlepszą przyjaciółką, zarabia jako kelnerka, bo przecież nie potrzebuje lepiej płatnej pracy, skoro nie ma większych wydatków. Jej relacje z rodzinom są ciężkie, bo generalnie uznawana jest za nieodpowiedzialnego lekkoducha, którego nic nie interesuje i któremu lepiej nie powierzać poważniejszych zadań.
Wszystko zmienia się, gdy Marie przychodzi na coroczny festyn organizowany w stoczni jej ojca. Tam, otrzymuje wiadomość, która diametralnie zmienia jej życia. Jej starsza siostra Christine zapada na ciężką chorobę i prosi, by na czas terapii zaopiekować się jej dziećmi. Jakby tego było mało, Marie ma przejąć jej posadę w rodzinnej stoczni jachtowej. Zupełnie nie ma ochoty na nowe wyzwanie, a tym bardziej na nowego szefa, sztywnego nudziarza o imieniu Daniel. Podczas gdy jedna katastrofa goni drugą, a życie staje się chaosem, Marie powoli zaczyna pojmować, że są na świecie rzeczy, o które warto walczyć.

"To oznaczało, że został mi tydzień. Ostatni tydzień bez odpowiedzialności i zobowiązań, po którym nastąpi co najmniej dwanaście tygodni prozy życia. Jakoś to będzie." (str. 45)

Moje zdanie:
"Szczęście dla zuchwałych" jest przepiękną opowieścią o tym, co w życiu jest najważniejsze i że o pewne rzeczy należy walczyć do utraty tchu. To historia  o dojrzeniu, rodzinnych więzach i niespełnionych marzeniach. Jeśli spodziewacie się płytkiego, banalnego romansu, to bardzo się zawiedziecie.
Lektura ta, pod otoczką kolorowej okładki porusza wiele trudnych tematów. Życie z osobą poważnie chorą zawsze niesie za sobą jakieś zmiany - nie tylko w życiu tejże osoby ale też i wszystkich wokół niej. Chory człowiek jest trudnym partnerem. Często z jego ust padają słowa, które wbijają się głęboko w serce. O tym wszystkim w sposób emocjonalny i humorystyczny pisze Petra Hulsmann. Olbrzymi plus również za przemycenie tematu profilaktycznych badań i tego by pamiętać zawsze o swoim zdrowiu.
Na przykładzie Marie autorka świetnie pokazała, jak przeszłość wpływa na to, co człowiek chce pokazać światu. Jak łatwo zbudować pancerz ochronny beztroski i lekkoducha, by w przyszłości znowu uniknąć zawiedzenia i ran.
W tle całej opowieści o głównej bohaterce i jej siostrze powoli dojrzewa miłość. I to nie tylko ta pomiędzy mężczyzną i kobietą, ale także ta budująca jedność rodziny. Subtelna, łagodna, która pomaga przetrwać najgorsze chwile.
Petra Hulsmann pisze zachwycająco. Jej język jest prosty, bohaterowie bardzo ludzcy a miejsca idealnie oddane. Nie będę ukrywać, że zakochałam się w tej niewielkiej, nadmorskiej miejscowości, w jej mieszkańcach i tych jachtach stojących w porcie.
To historia o prawdziwym życiu, miłości oraz tym jak bardzo ważna jest dla nas rodzina i jej wsparcie w najtrudniejszych chwilach.
Polecam wielbicielom ambitniejszych historii obyczajowych. To była dobra przerwa od moich ulubionych kryminałów.

Ocena: 7/10

Za książkę dziękuję wydawnictwu Initium


Rana - Wojciech Chmielarz

Tytuł: Rana
Autor: Wojciech Chmielarz
Wydawnictwo: Marginesy

Po ostatnio udanej lekturze Wojciecha Chmielarza (recenzję Żmijowiska znajdziecie TUTAJ) nie mogłam się doczekać jego kolejnej powieści. Autor zdecydowanie uplasował się w TOP 5 moich ulubionych pisarzy. Nie będę ukrywać, że w przypadku Rany miałam dość znaczne wymagania i obawiałam się, czy pisarz poradzi sobie z tak wysoko postawioną poprzeczką.

O książce:
Klementyna po dłuższej przerwie powraca do pracy w szkole. Sądzi, że w końcu uśmiechnęło się do niej szczęście. Bądź co bądź, nie każdej nauczycielce udaje się znaleźć zatrudnienie w prywatnym szkolnictwie za dość niemałe pieniądze.
W tym samym czasie pod kołami pociągu ginie Marysia - czternastoletnia, uczennica.  Niektórym osobom śmierć ta nie wydaje się być tylko nieszczęśliwym wypadkiem.  Elżbieta - jedna z nauczycielek i dobra koleżanka Klementyny rozpoczyna własne śledztwo, tylko po to, żeby wkrótce sama zginąć. Czyżby odkryła coś, za co przypłaciła życiem?
Problem w tym, że jej ciało znika, a jedynymi osobami, które cokolwiek widziały, są Gniewomir, nieprzystosowany społecznie chłopak zafascynowany seryjnymi zabójcami, i właśnie Klementyna.
Co wspólnego ma z tym dyrektorka, która za wszelką cenę stara się wyciszyć wszelkie niewygodne sprawy pojawiające się w szkole?
Szkoła okazuje się pełna tajemnic. Podobnie jak pracujący w niej nauczyciele…

"Tysiące macek ścisnęło jej ciało. Obślizgłych, wilgotnych. Wiedziała, co się zaraz stanie, i w żaden sposób nie mogła tego powstrzymać. Zaczęła płakać." (str. 7)

Moje zdanie:
Książki Wojciecha Chmielarza właśnie takie są. Nieodkładalne. I chociaż obrazy w nich zaprezentowane są brutalne i nieprzyjemne, i nawet jeśli nie czujesz się z nimi dobrze, to nie odkładasz. Czytasz, aż skończysz.
"Rana" nie jest lekką lekturą. To ponura powieść, która uwiera i wywołuje dyskomfort.
To raczej nie jest kryminał, chociaż pojawiają się trupy i morderstwa. To raczej znakomite połączenie dramatu psychologicznego, thrillera i wstrząsającej powieści obyczajowej.
Mam wrażenie, że same zabójstwa to tło historii. Pierwsze skrzypce gra tytułowa rana, spowodowana błędami przeszłości, przemocą, brakiem miłości i zrozumienia. W żaden sposób nieleczona jątrzy się i zakaża całe życie. To powieść, której lektura po prostu boli.
Chmielarz przedstawia świat brudny, brutalny i straszny. Brakuje nadziei na lepszą przyszłość, bo wszyscy są już straceni.
Moim zdaniem wielu ludzie zarzuca autorowi nieprawdę i przerysowanie w tej historii. Przecież ludzie nie mogą być aż tak okrutni i bezwzględni?! Jeśli jesteś jedną z tych osób, zazdroszczę Ci tej nieświadomości.  Autor w powieści odmalowuje wszelkie bolączki i gnuśności współczesnego świata – konflikty rodzinne, brak uczuć, emocji.
W tej powieści niestety wszystko jest prawdziwe i szczere do bólu. Zostało po prostu przelane na papier wszystko to, o czym nie chcemy mówić.
"Rana" to kawał porządnej literatury, która robi niesamowite wrażenie i jestem pewna, że prędko o niej nie zapomnę. Wciąga nas od pierwszych stron i czyta się ją z zapartym tchem. To ten typ historii, która buduje takie napięcie podczas czytania, że macie ochotę przerzucić kilka stron i zobaczyć jak to wszystko się skończy. Już. Teraz.
Jestem zachwycona tą powieścią i na pewno sięgnę po kolejne dzieła pana Chmielarza.

Ocena: 8,5/10

Książkę możecie zdobyć za punkty na portalu Czytampierwszy.

Ludzkie oblicze zwierząt - Vitus B. Dröscher

W ostatnim czasie w Polsce wyraźnie wzrasta zainteresowanie tematyką relacji ludzko-zwierzęcych, co uwidocznia się w gwałtownie rosnącej liczbie publikacji, książek i filmów popularnonaukowych. Podobnie jak z wieloma "modami" na rynek wydawniczy trafiają różne pozycje, zarówno te dobre, jak i te trochę gorsze. Z czystej ciekawości staram się być na bieżąco ze wszystkimi 'zwierzęcymi' nowościami, bo być może dowiem się czegoś nowego i zaskoczę moich studentów na kolejnych wykładach. "Ludzkie oblicze zwierząt" wydane przez Prószyński i S-ka nie mogło pozostać niezauważone.

O książce:
Vitus B. Dröscher -  to niemiecki etolog, który przez całe swoje życie zajmował się popularyzacją nauki o zachowaniu zwierząt oraz fizjologii zmysłów. Uczestniczył w dziesiątkach wypraw naukowych badając życie zwierząt na wszystkich kontynentach. Wydał ponad dwadzieścia książek popularnonaukowych, z których większość stała się bestsellerami. W Polsce czytelnicy mogą go kojarzyć z tytułów takich jak: Reguła przetrwania, Rodzinne gniazdo lub Jak zwierzęta widzą, słyszą i czują.
W "Ludzkim obliczu zwierząt" autor pokazuje, że w świecie innych stworzeń istnieją zjawiska, które zwykliśmy uważać za właściwe wyłącznie ludzkie. Okazuje się jednak, że zwierzęta kochają, tworzą związki małżeńskie, cieszą się i smucą, podziwiają piękno i rozkoszują się życiem. Podobnie jak u nas, są wśród nich wrażliwi artyści i rozważni przywódcy, odważni odkrywcy i tchórze, troskliwe matki i zazdrośni małżonkowie. Brzmi znajomo, prawda?

Moje zdanie:
Spór pomiędzy naukowcami o to, czy zwierzęta mają uczucia, trwa od ponad 200 lat, od kiedy Karol Darwin napisał swoją słynną książkę „O wyrazie uczuć u człowieka i zwierząt”. Przekonywał w niej, że związki ewolucyjne między ludźmi a zwierzętami są na tyle silne, że jeśli my, ludzie, czegoś doświadczamy, to muszą tego doświadczać również zwierzęta.
Uczony pisał w niej o niezwykle silnej więzi człowieka z przyrodą, który jest jej integralną częścią. Książka ta stała się kamieniem węgielnym w badaniach nad biologicznym mechanizmem kreowania emocji.
W tej chwili nie ma wątpliwości, że zwierzęta podobnie jak ludzie odczuwają uczucia takie jak miłość, strach, nienawiść, smutek. Weźmy na przykład takie delfiny, które w wielu krajach mają status: 'Non-human person'. Wiemy, że te zwierzęta mają nie tylko bogate życie społeczne, ale także wysoką samoświadomość i rozwinięte umiejętności porozumiewania się. Dotychczasowe obserwacje i badania delfinów pokazały, że potrafią one rozpoznać swoje odbicie w lustrze, myślą abstrakcyjnie i rozumieją podstawy ludzkiego języka: gramatyki i składni.
Jednak nie tylko delfiny są do nas tak bardzo podobne. O wielu innych zwierzętach w swojej książce wspomina właśnie Vitus B. Dröscher.
"Ludzkie oblicze zwierząt" to nic innego jak setki opowieści, badań, publikacji, anegdot i usłyszanych historii, które sumarycznie tworzą dobrą opowieść na temat człowieczeństwa zwierząt. Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czy zwierzęta rozumieją sztukę i czy tworzą ją świadomie, albo dlaczego niektórym gatunkom bardziej opłaca się tworzyć związki małżeńskie do końca swoich dni, niż żyć w haremie lub w samotności to ta lektura będzie właśnie dla was. Wiedzieliście, że u zwierząt również występują również rozwody par, które odpowiednio się nie dobrały?
Lektura zaciekawi każdego wielbiciela różnych stworzeń. W historiach snutych przez  Vitus B. Dröschera mamy szeroki przekrój gatunków zarówno zwierząt kręgowych jak i bezkręgowych.
Napisana lekkim, mało naukowym językiem jest dobrą odskocznią dla tych, którzy szukają przyrodniczych ciekawostek.
Jeśli miałabym ocenić jej wartość czysto badawczą, to zarzutem jest brak bibliografii odnoszącej się do wymienianych badań. A także fakt, że część wspominanych przez autora opowieści to jedynie pojedyncze obserwacje nie potwierdzone naukowo. Jednak myślę, że dla osoby niezwiązanej z etologią nie będzie to miało znaczenia.
Podsumowując książka Vitusa B. Dröschera to ciekawa podróż do tajemniczego świata zwierząt, który wcale nie różni się od naszego tak bardzo, jak to sobie wyobrażamy. Polecam wszystkim wielbicielom przyrody!

Ocena: 7/10

Za książkę dziękuję wydawnictwu Prószyński i S-ka

Książkę możecie zakupić w Empiku



Skrzynia ofiarna - Stewart Martin

Tytuł: Skrzynia ofiarna
Autor: Stewart Martin
Wydawnictwo: Ya!

Gdy opis książki głosi, że ma być to thriller (w tym wypadku młodzieżowy), zawsze patrzę na to z przymrużeniem oka. Mam wrażenie, że wielu autorów traktuje literaturę dla młodszych czytelników po macoszemu, przez co nie ma w niej przemyślanych treści.
 "Skrzynia ofiarna" jest promowana jako historia, która spodoba się fanom uwielbianego przez miliony "Stranger Things" i równie cenionego ,,To'' S. Kinga. Nie będę ukrywać, że oba twory zrobiły na mnie duże wrażenie i to właśnie one przyciągnęły do tej powieści.

O książce:
Lato 1982 r. Drogi kilkorga nastolatków schodzą się ze sobą.
W upalne wakacje Sep, Arkle, Mack, Lamb i Hadley zostają połączeni przez więzy przyjaźni… oraz mroczny sekret, który po latach powraca, aby ich nawiedzać. Kiedy nastolatkowie znajdują w lesie starożytną kamienną skrzynię, pod wpływem sennej wizji postanawiają złożyć w niej ofiary. Każde z nich oddaje skrzyni coś wyjątkowo bliskiego swojemu sercu. Zawierają przy tym pakt: nigdy nie powrócą do skrzyni nocą, nigdy nie przyjdą do niej samotnie i nigdy nie zabiorą z niej swoich darów. Cztery lata później losy dawnych przyjaciół ponownie łączy ze sobą seria przerażających, krwawych wypadków, która może oznaczać tylko jedno – któreś z nich złamało przysięgę.
Jaką cenę przyjdzie im za to zapłacić?

"- Bystrzaki z was - powiedział starzec, wkładając do ust kolejną porcję tytoniu. - Ale nie dość mądrzy. Nie wiecie, z czymś żeście zadarli. Skrzynia daje wam reguły i zabiera wszystko, co jej dacie - dużo więcej niż dar ofiarny, choć tego z początku nikt nie wie. Wszystkie tajemnice. I póki dotrzymujecie przyrzeczeń jesteście bezpieczni... Ale ona nie znosi, gdy łamie się reguły. Wścieka się. [...]" (str. 252)

Moje zdanie: 
Skrzynia ofiarna to mroczny i klimatyczny, z wątkami nadprzyrodzonymi thriller osadzony w latach osiemdziesiątych. Zdecydowanie nie jest to książka dla najmłodszych, ale również starsi mniej wrażliwi odbiorcy będą mieli z nią problem. Momentami w opisach odnajdywałam bardziej Grahama Masterona i jego szalono-obrzydliwą wyobraźnię niż Stephena Kinga. Zarysy przerażających wydarzeń działają na wyobraźnię czytelnika. Mimo to uważam, że wszystko jest wyważone i nie obrzydza. O ile oczywiście lubimy tego typu lektury :)

"Cofnął się o krok, poczuł pod butem chrupnięcie kości i obrócił się z walącym sercem, by ujrzeć stertę czarnych piór oraz ostry jak brzytwa dziób o błękitno-czarnym połysku. [...] Schylił się, żeby podnieść truchło i rzucić je w krzaki. Masa piór i kości zadrżała pod jego dotykiem, uniosła się na poszarpanych skrzydłach i zniknęła w mroku. Pierś ptaka była rozpruta, a małe mieszki płuc zupełnie nieruchome. 
Ptak nie żył. A mimo to odleciał." (str. 106)

Bohaterowie dobrze wykreowani i obrazujący swoisty przekrój przez młodociane środowisko. Do każdej postaci możemy przypisać najbardziej charakterystyczne cechy, które kojarzą nam się ze szkolnymi latami. Mamy tutaj sportowca, nerda, odludka, cwaniaka, tych zwariowanych i tych normalnych, nie rzucających się w oczy. Takie zmieszanie charakterów powoduje, że z paczką głównych postaci ciężko jest się nudzić.
Powieść ta jest dla mnie naprawdę sporym zaskoczeniem. Być może dla wielu z was „Skrzynia ofiarna” nie będzie czymś odkrywczym, ale gdy spojrzymy obiektywnie i sami jako odbiorcy wejdziemy w skórę czytającego nastolatka to lektura ta okaże się  naprawdę bardzo dobrą pozycją.
Zarówno sama historia, jak i jej przedstawienie może wciągnąć młodszego bibliofila a elementy gore będą miały w tym swój udział.
Dodatkowo na duży plus zasługuje ukazany w książce motyw przyjaźni, który prowadzony jest sensownie i pozwala wyciągnąć merytoryczne wnioski. Możemy być mądrzy, silni, wysportowani, bogaci i sprytni, ale gdy przyjdzie nam stanąć oko w oko z nadciągającą apokalipsą dobrze mieć kilku parterów stojących po naszej stronie.

Ocena: 7,5/10

Za możliwość przeczytania książki dziękuję wydawnictwu Ya!





Zapowiedź

Tytuł: Szczęście dla zuchwałych
Autor: Petra Hülsmann
Wydawnictwo: Initium
Premiera: 18/09/2019




ZAPOWIEDŹ:

Szczęście nie rośnie na drzewach – czasem trzeba o nie zawalczyć. Zabawna i wzruszająca opowieść o kobiecie, która odważyła się być szczęśliwa. Stoisz po szyję w wodzie? Głowa do góry! Imprezy, wolność, beztroska − dla Marie nie ma nic ważniejszego. Wszystko zmienia się, kiedy jej siostra Christine zapada na ciężką chorobę i prosi, by na czas terapii zaopiekować się jej dziećmi. Jakby tego było mało, Marie ma przejąć jej posadę w rodzinnej stoczni jachtowej. Zupełnie nie ma ochoty na nowe wyzwanie, a tym bardziej na nowego szefa, sztywnego nudziarza o imieniu Daniel. Podczas gdy jedna katastrofa goni drugą, a życie staje się chaosem, Marie powoli zaczyna pojmować, że są na świecie rzeczy, o które warto walczyć. I że pewne sytuacje – na przykład nowa miłość − dopadają człowieka wtedy, gdy się tego najmniej spodziewa.

Jeśli tak samo jak ja jesteś zaintrygowany tytułem - kliknij w link na dole. Będziesz mógł przeczytać fragment i przekonać się, czy ta książka jest właśnie dla Ciebie :)


Książka dostępna w przedsprzedaży, w promocyjnej cenie:

Nowości wydawnicze - wrzesień 2019

~~~~~ PREMIERY WRZEŚNIA ~~~~~~
W tym miesiącu znowu lekko opóźnione zestawienie, ze względu na prywatny wyjazd do UK :)
Eh, chyba muszę lepiej gospodarować swoim czasem...
A teraz spójrzcie na te wszystkie nowości. Znaleźliście coś dla siebie?

1. Kurier z Toledo - Wojciech Dutka 04.09.2019
Wydawnictwo: Lira

Najnowsza powieść autora bestsellera "Czerń i purpura"!
Szpiedzy, wielka historia, a zarazem uniwersalna opowieść o dramacie miłości niemożliwej.
Hrabia Antoni Mokrzycki wyjeżdża na zlecenie wywiadu do ogarniętej wojną domową Hiszpanii. Na jego drodze pojawia się młody anarchista, torreador Teo... Mokrzycki stanie przed koniecznością postawienia wszystkiego na jedną kartę i zaryzykuje – swoją karierę, narzeczeństwo, a nawet życie.
To doskonałe połączenie powieści historycznej z literaturą sensacyjno-szpiegowską!








2. Wszystko za życia - Gerda Weissmann Klein 04.09.2019
Wydawnictwo: Bez fikcji

"Wszystko za życie" to niezapomniana historia sześcioletniej gehenny Gerdy Weissmann Klein, ofiary nazistowskiego okrucieństwa – od dzieciństwa w rodzinnym domu w polskim Bielsku po wręcz cudowne ocalenie i wyzwolenie przez amerykańskich żołnierzy w czeskich Volarach.
Gerda zabiera czytelnika w przerażającą, lecz przepełniającą nadzieją podróż. Błoga, idylliczna młodość nastoletniej Gerdy legła w gruzach, gdy we wrześniu 1939 roku naziści wkroczyli do Polski. Choć najeźdźcy przez pewien czas pozwalali Weissmannom żyć w piwnicy ich domu, ostatecznie rozdzielili rodzinę i wywieźli jej członków do niemieckich obozów pracy. W ciągu kolejnych kilku lat Gerda została pozbawiona wszystkiego poza życiem. Nim wojna dobiegła końca, straciła rodziców, brata, dom, dobytek i wszystko, co było jej drogie. Na przekór koszmarnym przejściom młoda kobieta nie straciła hartu ducha i wiary w człowieczeństwo. W mrokach niemieckich obozów wraz z przyjaciółkami zdołała zbudować wspólnotę, opartą na miłości i braterstwie.
Chociaż naziści okradli je z istoty młodości i życia, udało im się przetrwać barbarzyństwo dręczycieli. Piękna opowieść Gerdy niesie bezcenny przekaz dla każdego z nas. Opowiada o strasznej pożodze i krzywdzie ubiegłego stulecia, lecz daje też nadzieję, że z nienawiścią można wygrać.

3. Zimowy ogród - Kristin Hannah 04.09.2019
Wydawnictwo: Świat książki

Wciągający od pierwszej strony "Zimowy ogród" to powieść niezwykła - epicka historia miłosna i jednocześnie kameralny portret kobiet na życiowych rozdrożach. Działa na wyobraźnię, porusza liryzmem i podnosi na duchu. Długo pozostaje w pamięci. Czasem wystarczy otworzyć drzwi do przeszłości matki, aby odnaleźć swoją przyszłość.
Meredith i Nina Whitson są tak różne, jak tylko różne mogą być siostry. Jedna została w domu, zajmuje się dziećmi i rodzinną firmą; druga wyruszyła w świat i została słynną fotoreporterką. Kiedy ukochany ojciec ciężko zachoruje, obie siostry wraz nieakceptującą córek Anyą Whitson znajdą się przy nim. Nawet w tak ciężkich chwilach, matka jest wobec nich zimna i obojętna. Ojciec przed śmiercią wymusza na niej obietnicę: żona ma opowiedzieć córkom bajkę, którą zaczęła wiele lat temu i nigdy nie skończyła. Tym razem ma dokończyć. Opowieść, którą usłyszą od matki, okaże się zaskakująca. Jest to historia wielkiej, wieloletniej miłości, która zaczęła się w mroźnym Leningradzie czasów drugiej wojny światowej, a finał znajdzie na współczesnej Alasce. Nina wręcz obsesyjnie chce poznać prawdę i to ona zmusza matkę i siostrę do wyprawy w przeszłość.
Na jaw wyjdą sekrety które wstrząsną całą rodziną.

4. Wściekła pogoda. Jak mszczą się zmiany klimatu, kiedy są ignorowane - Otto Friederike 04.09.2019
Wydawnictwo: Otwarte

Czasy się zmieniły.
Fale upałów, powodzie i susze odbierają ludziom domy, miejsca pracy i życie. Na naszych oczach południowa Europa staje się czterdziestostopniową suchą sauną, dramatyczne powodzie występują dwa razy częściej niż kilkanaście lat temu, a silne trąby powietrzne pojawiają się tam, gdzie nigdy wcześniej ich nie było. Zbyt długo zachowywaliśmy się tak, jakby o pogodzie decydowali bogowie.
Frederike Otto, ceniona niemiecka fizyczka, opierając się na innowacyjnych badaniach, analizuje ekstremalne zjawiska pogodowe. Tłumaczy, co tak naprawdę dzieje się za twoimi oknami.
Dzięki tej książce będziesz mógł zmierzyć się z fake newsami i klimatycznymi sceptykami. Zyskasz wiedzę o tym, za które zmiany klimatu odpowiadamy my sami, a do których i tak by doszło. A przede wszystkim dowiesz się, jak zemści się natura, jeśli ją zlekceważymy.

5. Zimowe nawiedzenie - Dan Simmons 10.09.2019
Wydawnictwo: Zysk i S-ka

Dale Stewart, niegdyś szanowany wykładowca i powieściopisarz, doprowadził do ruiny zarówno swoją karierę, jak i małżeństwo – a teraz ciemność nieuchronnie się do niego zbliża.
W ostatnich godzinach Halloween wrócił do wymierającego miasteczka Elm Haven, w którym się wychował. Dzięki odosobnieniu ma nadzieję znaleźć tutaj spokój. Ale przeprowadzka do od dawna opuszczonej posiadłości na obrzeżach miasta – niegdyś będącej domem dziwnego i błyskotliwego przyjaciela Dale'a, który stracił swoje młode życie w przerażającym wypadku podczas strasznego lata 1960 roku – stanowi tylko ostatni z długiej serii popełnionych przez Stewarta błędów.
Ponieważ wcale nie jest tutaj sam. Prywatne demony śledzą go w tym domu cieni, który zaczyna przekształcać rzeczywistość w przerażające, nowe formy.
W dodatku wszystko pokrywa ciężki, wczesny śnieg, który właśnie zaczął padać...

6. Instytut - Stephen King 11.09.2019
Wydawnictwo: Albatros

Zjawiają się w nocy. W ciągu dwóch minut eliminują wszystkie przeszkody. I uprowadzają obiekt. Interesują ich dzieci. Wyjątkowe dzieci...
Luke Ellis budzi się w pokoju do złudzenia przypominającym jego własny, tyle że bez okien. Wkrótce orientuje się, że trafił do tajemniczego Instytutu i nie jest jedynym dzieciakiem, którego tu uwięziono. To miejsce odosobnienia dla nastolatków obdarzonych zdolnościami telepatii lub telekinezy.
W Instytucie zostaną poddani testom, które wzmocnią ich naturalną, choć nadprzyrodzoną moc. Opiekunowie nie mają skrupułów – grzeczne dzieci są nagradzane, nieposłuszne – są surowo karane. Wszyscy jednak, prędzej czy później, trafią do drugiej części Instytutu, a stamtąd nikt już nie wraca. Gdy kolejne dzieci znikają w Tylnej Połowie Luke jest coraz bardziej zdesperowany. Musi uciec i wezwać pomoc. Bo jeśli komuś miałoby się udać, to właśnie jemu.


7. Manifest zwierząt - Marc Bekoff 11.09.2019
Wydawnictwo: Marginesy

Dajcie się zainspirować. 
Nic tak nie poprawia humoru jak satysfakcja i radość, że zrobiło się coś dobrego. Że się komuś pomogło. Że dzięki nam wzrosła suma szczęścia. Nie trzeba wiele, żeby świat stał się bardziej przyjazny dla ludzi i zwierząt. I nie znaczy wcale, że należy rewolucjonizować swojego życie. Wystarczy odrobinę więcej współczucia. 
Ta książka daje siłę i pomoże stworzyć lepszy świat dla przyszłych pokoleń. A pierwszy krok bywa banalnie prosty. 
Marc Bekoff, światowej sławy etolog, mówi, że lepsze traktowanie zwierząt nie tylko dobrze wpływa na naszą planetę, ale i na nas samych. Pokazuje, że zwierzęta kochają, tęsknią i się złoszczą, że są zdolne do reakcji motywowanych współczuciem, okazują sobie życzliwość i empatię, że – zupełnie jak my – wyraźnie odróżniają dobro od zła. 
"Manifest zwierząt" powstał dla wszystkich – zwierząt i ludzi. Przedstawia sześć zasad, na których skorzysta każdy, bo humanitarne traktowanie zwierząt może przynieść obopólne korzyści. Siła tej książki polega na zachęcaniu do życzliwości zarówno człowieka wobec zwierząt, jak i wobec tych ludzi, którzy patrzą na świat nieco inaczej. Jedno jest pewne: im lepiej nauczymy się rozumieć zwierzęta, tym lepiej zrozumiemy samych siebie. A to sytuacja, w której nie ma przegranych. Bekoff, "niezłomny optymista i marzyciel", zachęca czytelników, aby zaczęli po prostu przyglądać się uważnie swoim interakcjom ze zwierzętami. Łagodnie, choć przekonująco, manifest ten popchnie sceptyków w kierunku oświecenia.

8. Szczęście dla zuchwałych - Petra Hulsmann 18.09.2019
Wydawnictwo: Initium

Szczęście nie rośnie na drzewach – czasem trzeba o nie zawalczyć. Zabawna i wzruszająca opowieść o kobiecie, która odważyła się być szczęśliwa. 
Stoisz po szyję w wodzie? Głowa do góry! 
Imprezy, wolność, beztroska − dla Marie nie ma nic ważniejszego. Wszystko zmienia się, kiedy jej siostra Christine zapada na ciężką chorobę i prosi, by na czas terapii zaopiekować się jej dziećmi. Jakby tego było mało, Marie ma przejąć jej posadę w rodzinnej stoczni jachtowej. Zupełnie nie ma ochoty na nowe wyzwanie, a tym bardziej na nowego szefa, sztywnego nudziarza o imieniu Daniel. 
Podczas gdy jedna katastrofa goni drugą, a życie staje się chaosem, Marie powoli zaczyna pojmować, że są na świecie rzeczy, o które warto walczyć. 
I że pewne sytuacje – na przykład nowa miłość − dopadają człowieka wtedy, gdy się tego najmniej spodziewa.


9. Horyzont - Jakub Małecki 18.09.2019
Wydawnictwo: SQN

Jałowe lata bez wschodów i zachodów słońca. 
Wspomnienia jak burza piaskowa, jak skrzypienie desek w starym domu. Smugi przeszłości płytko pod skórą. Gry komputerowe i bułgarski rap. 
Maniek i Zuza mieszkają po sąsiedzku na warszawskim Mokotowie. On, były saper, próbuje spisać wspomnienia z misji w Afganistanie, mając nadzieję wreszcie stamtąd wrócić. Ona, dziecko pokolenia Y, uczy się żyć na własny rachunek i mimowolnie zatraca się w rodzinnej tajemnicy. 
Choć z pozoru nic ich nie łączy, ciążą ku sobie, niezdolni i niechętni do pielęgnowania więzi z otoczeniem. 
Nowa książka Jakuba Małeckiego to zaskakująca opowieść o tęsknocie, przyjaźni i odwadze. O konfrontacji z zadrą – własną i cudzą. O próbach znalezienia właściwej wersji siebie.




10. Przyjaciele. Ten o najlepszym serialu na świecie - Kelsey Miller 18.09.2019
Wydawnictwo: SQN

"Przyjaciele" to ikona, najchętniej oglądany serial telewizyjny.
Kiedy w 1994 roku debiutował na ekranach, nikt nawet nie przypuszczał, jak wielki odniesie sukces.
W jakich okolicznościach Jennifer Aniston, Matthew Perry i reszta otrzymali swoje role? Kto spośród nich zarabiał najwięcej? I czy w rzeczywistości również byli przyjaciółmi? "Przyjaciele. Ten o najlepszym serialu na świecie" przywołuje nieznane dotąd fakty na temat kultowej produkcji, wspomina najważniejsze i przełomowe sceny, wyjaśnia genezę niektórych wątków oraz pokazuje, jak serial kształtował nowe trendy. Zabiera czytelników za kulisy i zdradza, jak zmieniali się aktorzy, a wraz z nimi Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey i Phoebe. Książka Kelsey Miller to pozycja obowiązkowa dla fanów serialu, a także dla tych, którzy jakimś cudem jeszcze go nie znają i są ciekawi, o co tyle zamieszania.
We wrześniu 2019 roku minęło dokładnie 25 lat od emisji pierwszego odcinka. Ćwierć wieku z Przyjaciółmi to dobry moment, by dać fanom serialu coś specjalnego – książkę, dzięki której spojrzą na swoich ulubionych bohaterów w zupełnie nowy sposób i dostrzegą rzeczy, których wcześniej nie widzieli!

11. Zanim wyjedziesz w Bieszczady - Maciej Kozłowski 18.09.2019
Wydawnictwo: ZNAK

Czy na pewno chcesz rzucić wszystko i wyjechać Bieszczady? Dwóch najsłynniejszych leśników w Polsce i kulturoznawca konfrontują nasze wyobrażenia o krainie studenckich wypadów, hipisów i dzikiej natury z prawdziwym obrazem Bieszczadów – obszaru wysiedleń, zapomnianej wojny domowej, uciekinierów politycznych, watah wilków, ciekawskich niedźwiedzi i surowych praw natury. Poznajemy losy pustelników, PRL-owskich watażków, dezerterów rodzinnych i ludzi chcących uciec przed miastem do lasu zatopionego w dymie kopcących retort. Autorzy zabierają nas w prawdziwe Bieszczady. Zarówno te, które są obiektem naszych marzeń o zielonej enklawie, jak i do miejsca, o którym nie mieliśmy pojęcia. Zanim ruszymy w Bieszczady, rzuciwszy wszystko na zawsze lub tylko na chwilę, powinniśmy je poznać.
12. Skrzynia ofiarna - Stewart Martin 18.09.2019
Wydawnictwo: Ya!

Paranormalny thriller, który pokochają fani powieści w stylu "To"Stephena Kinga i serialu "Stranger Things"!
W upalne wakacje 1982 roku Sep, Arkle, Mack, Lamb i Hadley zostają połączeni przez więzy przyjaźni... oraz mroczny sekret, który po latach powraca, aby ich nawiedzać. Kiedy nastolatkowie znajdują w lesie starożytną kamienną skrzynię, pod wpływem sennej wizji postanawiają złożyć w niej ofiary. Każde z nich oddaje skrzyni coś wyjątkowo bliskiego swojemu sercu. Zawierają przy tym pakt: nigdy nie powrócą do skrzyni nocą, nigdy nie przyjdą do niej samotnie i nigdy nie zabiorą z niej swoich darów.
Cztery lata później losy dawnych przyjaciół ponownie łączy ze sobą seria przerażających, krwawych wypadków, która może oznaczać tylko jedno – któreś z nich złamało przysięgę.
Jaką cenę przyjdzie im za to zapłacić?

Zbrodnia po irlandzku - Aleksandra Rumin

Tytuł: Zbrodnia po irlandzku
Autor: Aleksandra Rumin
Wydawnictwo: Initium

Stworzenie udanej komedii nie należy do zadań łatwych. Można zatem sobie wyobrazić, że połączenie jej z motywem kryminalnym jest dodatkowym utrudnieniem. Trzeba wówczas zadbać nie tylko o żarty na wysokim poziomie, ale także o wciągającą intrygę, która pochłonie czytelnika. Tak żeby można się było pośmiać, ale też porządnie wystraszyć. Czy Aleksandrze Rumin udało się stworzyć właśnie taką historię?

O książce:
„Szmaragdowa przygoda”, czyli wycieczka marzeń do Irlandii organizowana przez biuro „Hej Wakacje” okazała się wielką porażką. Klienci słyszeli nazwę i wykazywali zainteresowanie, a potem dowiadywali się dokąd mieliby polecieć i szybko rezygnowali. Twierdzili jednogłośnie, że do Irlandii można wybrać się do pracy na zmywaku, a nie na letni wypoczynek. Jednak pomimo tak małego zainteresowania znalazło się kilku śmiałków, którzy postanowili wyruszyć do kraju klifów, owiec i monumentalnych zabytków.
Jak zdecydowali się na tą wycieczkę? Otóż wygrali w konkursie vouchery o wartości 5 tysięcy złotych i mogli wykorzystać je na dowolne wakacje, a że „Szmaragdowa przygoda” była okazją, więc postanowili skorzystać. Poza tym, aby wybrać podróż do innych krajów musieliby dopłacić, a tak przecież nie mogło być...
Egzotyczne wycieczki to niebezpieczne hobby. Co roku kilkuset spragnionych wrażeń Polaków ginie podczas wakacyjnych wojaży. Dlatego nikogo nie dziwi, że nieszczęścia dotykają również uczestników wyprawy z biurem podróży „Hej Wakacje”.
Tomasz - opiekun wycieczki orientuje się, że wyjazd ten będzie różnił się od tych, w których do tej pory brał udział. Zwłaszcza, kiedy jeden z wycieczkowiczów umiera na wskutek nieszczęśliwego wypadku.

Moje zdanie:
Aleksandra Rumina dała się poznać jako pisarki komedii kryminalnych w książce „Zbrodnia i Karaś”, która była satyrą o szeroko rozumianym szkolnictwie. W „Zbrodni po irlandzku” przyszedł czas na turystykę i Polaków, którzy swoim zachowaniem nie raz zostawiają wiele do życzenia. Ideą autorki było stworzenie historii prześmiewczej, która byłaby dobrą parodią różnych, także i tych złych zachowań naszych rodaków.  Fabuła aż kipi od absurdalnych, przerysowanych scen wyśmiewających zachowanie turystów, którym na wakacjach puszczają wszelkie hamulce.
Początek książki był bardzo obiecujący. Sam pomysł na stworzenie tej historii przypadł mi do gustu i byłam ciekawa, jak rozwinie się akcja. Bądźmy szczerzy, że my jako naród mamy swoje przywary, które warto od czasu do czasu potraktować z przymrużeniem oka. Niech pierwszy rzuci kamień ten, kto nigdy nie spotkał się, albo nie słyszał od znajomych z roszczeniową postawą naszych rodaków  — płacę to wymagam, nieznajomością żadnego języka obcego, lub też wynoszeniem rzeczy z pokojów hotelowych.
Pomysł, aby wycieczka do Irlandii organizowana przez biuro podróży była tłem zbrodni, nie był zły. Śmieszno-gorzka satyra o nas samych to coś, co warto przeczytać. Po początkowym zachwycie przyszło jednak znużenie. I chociaż absurd sam w sobie ma duże pokłady komizmu, to jak dla mnie było go za dużo. Wiele rzeczy moim zdaniem zostało wrzucone na siłę. Wyszło trochę jak w większości polskich kabaretów. Wszystko jest niby tak śmieszne, że w sumie staje się żałosne.
Moim zdaniem na duży plus zasługują bohaterowie. Każdy jest inny, a co lepsze, każdy charakteryzuję się jakimś typowo polskim stereotypem. Bo przecież w satyrze o to chodzi - o uwypuklenie czegoś.
Autorka zrobiła dobry research przed opisaniem samej Irlandii i jej zabytków. Nie ukrywam, że teraz jeszcze bardziej mam ochotę zwiedzić ten kraj i zobaczyć na żywo miejsca, w których bywali opisani turyści.
Podsumowując, sam pomysł parodii na duży plus, jednak wykonanie trochę leży. Zdecydowanie jest to książka typowo rozrywkowa i podczas czytania na wiele spraw trzeba przymknąć oko.

Ocena: 6/10

Za książkę dziękuję wydawnictwu INITIUM